AVRUPADAN Youtube Video
Almanya'daki bu şehirler su altında kalabilir
Sheffield Üniversitesi'nin araştırmasına göre deniz seviyesi bugünkü hızla yükselmeye devam ederse Sylt, Kiel ve Hamburg yüzlerce yıl içinde su altında kalabilir.
İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışma, küresel ısınmanın deniz seviyelerinde yaratabileceği tehlikeyi tarihsel verilerle ortaya koydu. Bilim insanları, yaklaşık 11 bin 700 yıl önce Kuzey Denizi'ni Avrupa'ya bağlayan Doggerland adlı kara parçasının sulara gömülmesini yeniden inceledi.
Deniz altında kalan eski turba tabakalarında yapılan sondajlarla bitki kalıntıları ve kimyasal izler incelendi. Böylece buzul erimesinin hızı ve deniz seviyesindeki yükselme bilimsel modellerle adım adım ortaya kondu.
Yılda neredeyse 1 santimetre yükseldi
Araştırma sonuçları çarpıcı; deniz seviyesi bazı dönemlerde her 100 yılda yaklaşık 1 metre, yani yılda 8 ila 9 milimetre yükseldi. Bu süreç 8 bin yıl boyunca devam etti ve toplamda 38 metreyi buldu. Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Sarah Bradley, "O dönemde yaşanan artışla bugünkü hız arasında dikkat çekici benzerlikler var" dedi.
IPCC’ye göre, mevcut sera gazı salımı devam ederse deniz seviyesindeki artış 2150 yılına kadar yılda 4 ila 10 milimetreye ulaşabilir.
Almanya’da su altında kalacak ilk bölgeler
Araştırmaya göre benzer bir yükselme bugünkü koşullarda yaşanırsa Almanya'nın kuzey kıyıları ilk kayıplar arasında olacak. Sylt Adası ile Kiel’in 500 yıl, Hamburg’un ise 600 yıl içinde sular altında kalabileceği öngörülüyor.
Sahilden uzak ama deniz seviyesinden aşağıda yer alan bölgeler de tehlike altında. Schleswig-Holstein’daki Neuendorf köyü deniz seviyesinin 3,54 metre altında bulunuyor. Baraj ya da setlerin çökmesi durumunda tamamen yok olabilir. Hatta şu anda 38 metre yükseklikte olan Düsseldorf gibi şehirler bile gelecekte kıyı şehri hâline gelebilir.
“Yeni bir erime çok daha yıkıcı olur”
Dr. Bradley, günümüz şehirlerinin geçmiştekilerden çok daha kırılgan olduğuna dikkat çekerek “Bugünkü altyapı, sel gibi felaketlere karşı oldukça savunmasız” dedi. Jeolog Marc Hijma ise bu çalışmanın, karar alıcılara yol gösterici nitelikte olduğunu vurguladı ve “Bu veriler, gelecekteki felaketlere karşı hazırlık için önemli bir fırsat sunuyor" diye konuştu.
Bilim insanları, benzer bir yükselmenin tekrar yaşanması hâlinde sonuçların çok daha sert olacağını ve bugünden önlem alınması gerektiğini belirtiyor.
Geri Dön 01 Temmuz 2025 Salı Önceki Yazılar