AVRUPADAN Youtube Video
Kanser riski taşıyan donörden 67 çocuk
TP53 gen mutasyonu taşıyan bir sperm donöründen doğan 67 çocuktan 10’u kansere yakalandı. Olay, genetik tarama eksikliklerini gündeme taşıdı.
Avrupa’da nadir görülen bir kanser gen mutasyonunu taşıyan bir sperm donöründen doğan en az 67 çocuğun 10’unda kanser vakası görüldü. Vakalar, 2008-2015 yılları arasında doğan çocuklara ait.
TP53 genindeki bu varyant, bağış sırasında bilinmeyen bir risk faktörüydü ve o dönemin standart taramalarıyla tespit edilemiyordu. Ancak son analizler, bu genetik mutasyonun Li-Fraumeni sendromu gibi ciddi kanser yatkınlıklarına neden olabileceğini ortaya koydu.
"Bir erkeğin 75 çocuk sahibi olması normal değil"
Fransız biyolog Dr. Edwige Kasper, Avrupa İnsan Genetiği Derneği Konferansı’nda yaptığı sunumda, “Genetik hastalıkların anormal yayılımı tetiklenebilir. Bir erkeğin 75 çocuk sahibi olması normal değil” diyerek uyarıda bulundu.
Verilere göre, 67 çocuk 46 farklı ailede ve 8 ülkede yaşıyor. 23 çocukta riskli gen saptandı, 10 çocukta ise kanser (örneğin lösemi, lenfoma) gelişti. Bu çocuklara sıkı takip ve düzenli MR ile ultrason kontrolleri öneriliyor.
Yasal sınırlama talep ediliyor
Avrupa Sperm Bankası, bir donör için küresel sınırı 75 aile olarak belirlese de, toplam doğum sayısı kamuya açıklanmıyor. Uzmanlar, tüm Avrupa'da donör başına çocuk sayısına yasal bir sınır getirilmesini talep ediyor.
Geri Dön 31 Mayıs 2025 Cumartesi Önceki Yazılar