AVRUPADAN Youtube Video
İngiltere’de hekimler aşırı yorgun
İngiltere’de hekimler, aşırı yorgunluk nedeniyle hasta tedavisinde zorlanıyor. Araştırmalar, hekimlerin pandemi döneminden bile daha uykusuz olduğunu ve hasta güvenliğinin risk altında olduğunu gösteriyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nde (NHS) çalışan hekimler, aşırı yorgunluk nedeniyle hasta tedavisinde zorlanıyor. Yeni bir araştırma, hekimlerin pandemi döneminden bile daha uykusuz olduğunu gösteriyor.
Yorgunluk hasta güvenliğini tehdit ediyor
Personel eksikliği, uzun mesailer ve Covid-19 sonrası artan hasta yoğunluğu, hekimleri tükenme noktasına getiriyor. Aşırı yorgunluk, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı ve hasta güvenliği risklerini beraberinde getiriyor.
Tıbbi Savunma Birliği’nin (MDU) yaptığı ankete göre, hekimlerin yüzde 35’i yorgunluk nedeniyle hasta bakımında zorlandığını, yüzde 34’ü ise tıbbi becerilerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Yüzde 26’sı, hastalarından en az birinin zarar gördüğünü ya da ciddi bir risk atlattığını bildirdi.
Yorgunluk oranları artıyor
2022’de hekimlerin yüzde 9’u her gün uykusuz çalıştığını söylerken, 2025’te bu oran yüzde 22’ye yükseldi. Yorgunluk nedeniyle hasta bakımında hata yaptığını belirtenlerin oranı ise 2022’de yüzde 26 iken 2025’te yüzde 35’e çıktı.
MDU yetkilisi Udvitha Nandasoma, sağlık çalışanları üzerindeki baskının giderek arttığını, bunun hem hekimlerin ruh sağlığını hem de hasta güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Hekimlerin yüzde 38’i öğle molası da dahil olmak üzere çalışma saatleri içinde nadiren ya da hiç ara veremediklerini belirtti.
Hatalar ve sonuçları
Ankete göre, aşırı yorgunluk nedeniyle 69 kez hasta güvenliğini tehlikeye atan hata yapıldığı ve 17 hastanın zarar gördüğü tespit edildi. Bu sayı, 2022’de bildirilen 40 hata ve 7 hasta zararına kıyasla önemli bir artış.
Bir hekim, yorgunluk nedeniyle göğüs röntgeninde bağırsak delinmesi işaretini fark edemediğini ve bu hatanın teşhis gecikmesine yol açtığını ifade etti. "Uykusuz olmasaydım bu hatayı yapmazdım" dedi.
Çözüm önerileri
Doktorları Destekleme Vakfı’nın geçici CEO’su Susannah Basile, dinlenmeden çalışmaya devam eden hekimlerin tükenmişlik yaşadığını söyledi. "Dinlenme molaları zorunlu hâle getirilmeli, çalışma saatleri buna göre düzenlenmeli" dedi.
MDU, hükûmetin hekimlerin düzenli ara verebilmesini sağlamak için daha fazla adım atması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı ise NHS’in yıllardır ağır iş yüküyle mücadele ettiğini kabul ederek, sağlık sistemini iyileştirmek için reformlar yapıldığını ve yaz aylarında uzun vadeli sağlık çalışanı planının açıklanacağını duyurdu.
Geri Dön 03 Mart 2025 Pazartesi Önceki Yazılar