AVRUPADAN Youtube Video
İş yerinde cinsiyet eşitliği geriledi
İngiltere, iş yerinde cinsiyet eşitliğinde son 10 yılın en kötü seviyesine düştü. Kadın istihdamı azalırken, maaş farkının kapanması mevcut hızla 30 yıldan uzun sürebilir.
İngiltere, iş yerinde cinsiyet eşitliği konusunda son 10 yılın en kötü seviyesine düştü. Kadın istihdamındaki azalma ve maaş farkının kapanmasındaki yavaş ilerleme, ülkeyi OECD ülkeleri sıralamasında 18'inci sıraya geriletti.
Maaş farkı 30 yıl daha sürebilir
PwC’nin “Women in Work” raporuna göre, mevcut ilerleme hızıyla maaş farkının kapanması 30 yıldan uzun sürebilir. İngiltere, G7 ülkeleri içinde Kanada’nın gerisinde kalarak ikinci sıraya düştü. OECD genelinde ise İzlanda, Yeni Zelanda ve Lüksemburg cinsiyet eşitliğinde en üst sıralarda yer aldı.
Kadın istihdamında sert düşüş
2023 verilerine göre, İngiltere’de kadın istihdamı ciddi oranda geriledi. Tam zamanlı çalışan kadın oranı yüzde 68,9 ile OECD ülkeleri içinde 27. sırada yer aldı. Bu oran, OECD ortalaması olan yüzde 78,1'in oldukça altında kaldı.
Diğer ülkeler daha hızlı ilerliyor
PwC ekonomisti Alia Qamar, İngiltere’nin maaş eşitliği konusunda ilerleme kaydettiğini ancak diğer ülkelerin daha hızlı yol aldığını belirtti. İrlanda ve Kanada gibi ülkelerin pandemi sonrası süreçte daha hızlı toparlandığını vurguladı.
Cinsiyet eşitliği ekonomik büyümeyi destekliyor
Araştırma, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik büyüme üzerinde doğrudan etkili olduğunu gösterdi. PwC yetkilisi Phillippa O’Connor, iş yerinde cinsiyet eşitliğinin sadece etik değil, ekonomik açıdan da kritik olduğunu belirtti. Daha geniş ve çeşitli bir iş gücünün, gelir eşitsizliğini azaltarak ekonomiyi güçlendirdiğini ifade etti.
Geri Dön 03 Mart 2025 Pazartesi Önceki Yazılar